Grill elektryczny dla każdego
Na rynku bynajmniej nie brakuje takich urządzeń, jak grille elektryczne. Wystarczy wspomnieć grille elektryczne tefal, grille elektryczne zelmer, grille elektryczne philips, grille elektryczne bosch, grille elektryczne grundig. Są to urządzenia pozwalające przyrządzić smakowite dania mięsne, rybne oraz wegetariańskie. Z takiego grilla korzystać można w mieszkaniu lub domu, przy domu i zabrać go na wakacje, aby tam także cieszyć się smakowitymi potrawami. Nie jest potrzebna wyjątkowa pogoda, aby uruchomić grill elektryczny. Na grillu elektrycznym upieczemy różne mięsa i warzywa bez dodatku tłuszczu. Mały grill, może być raclette, przyda się singlowi. Duży grill doceni sporej wielkości rodzinka. Przy grillu ogrodowym spotkamy się w lecie. Grill elektryczny służy o każdej porze roku, bo rozpalamy go w mieszkaniu. To znaczy podłączamy do gniazdka i przyrządzamy wymarzone potrawy. Kilkanaście lat temu nikt nawet nie marzył o grillu elektrycznym. Dzisiaj taki grill jest rzeczywistością. Tego rodzaju grille dostępne są w sklepach tradycyjnych oraz internetowych, można wybrać najlepszy dla rodziny, można go wymienić po dwóch-trzech latach na nowszy model.
Jaki powinien być dobry grill elektryczny?
Dobry grill elektryczny powinien mieć wystarczającą moc od 1400 do 2000 W. Im większa moc, tym szybsze grillowanie. Płyta oraz ruszt powinny być wykonane z odpowiednich materiałów nierdzewnych tak, aby jedzenie do niej nie przywierało. Dobry grill musi działać przez długie lata. Tak jest najlepiej dla miłośników dobrego i zdrowego jedzenia. Funkcja regulacji temperatury może być skokowa i płynna, pomocne są także zegary elektryczne, sygnalizator pracy oraz lampki kontroli grzania. Tego rodzaju udogodnienia doceni wiele osób, które korzystają z grilla do domowego użytku.
Kilka typów grillów elektrycznych
Grille mogą być zamknięte, otwarte albo składane. Pierwsze mają pokrywkę. Grille z płytą mają otwory, którymi uchodzi tłuszcz, ścieka on do specjalistycznych rynienek. Potrawy przewraca się własnoręcznie. Otwarte grille nazywają się raclette, mogą być okrągłe lub prostokątne. Ma rodzaj małych patelni, na których przyrządza się na przykład smażony ser, jajko sadzone albo warzywa. Na takim grillu przygotuje się potrawy dla dwóch-czterech osób. Jeśli przyjmujemy duże grupy gości to zdecydowanie lepiej kupić nieco większy grill. Raclette jest za małe na duże przyjęcie. Grill składany jest wielofunkcyjny i pozwala przygotować potrawy dla kilku lub nawet kilkunastu osób. Taki grill pozwala grillować, smażyć oraz podgrzewać potrawy. Moc 2000 W jest polecana, bo pozwala szybko przyrządzić wyjątkowe dania dla rodziny i przyjaciół. Złożony grill zajmuje niewiele miejsca, co jest ważne w polskich, zazwyczaj niedużych mieszkankach. Jedna część ma karbowaną powierzchnię, a druga jest płaska. Na takim grillu można usmażyć jajko, boczek oraz opiec tosty, co jest optymalnym rozwiązaniem. Płyty karbowana i gładka czyści się łatwo i szybko. Każda z tych płytek ma niezależną regulację temperatury. Zanim kupimy grill wybierzmy dobre przepisy i zacznijmy eksperymentować z przyrządzaniem smakowitych potraw. Jest to znakomite rozwiązanie, bo najgorzej jest, gdy kupujemy urządzenie, a dopiero później myślimy co na nim można przyrządzić. Na domowym grillu przyrządzimy ryby, mięsa, warzywa i jajka. Grillować można też owoce, ale nie każdej osobie smakują takie kulinarne eksperymenty. Grillowane owoce morza mają niepowtarzalny smak – koniecznie trzeba pamiętać, że nie wolno grillować zamrożonych owoców – krewetki grilluje się przez trzy minuty, a homara można grillować nawet przez 20 minut, bo taki duży stwór potrzebuje dokładniejszego przygotowania. Rybę z grilla przyrządza się prosto – nie trzeba jej nadziewać, wystarczy natrzeć ją solą i czosnkiem i tak przygotowaną położyć na grilla, czuwając jedynie nad tym, aby się nie spaliła i była smaczna. Można serwować ją z prostą sałatką typu Colesław, smaczną i zdrową. Można podać także inne sałatki lub dodać kilka ziemniaków zgrillowanych zdrowo, bez dodatku tłuszczu i zawiesistych sosów. Zdrowo, smacznie i modnie, zgodnie z dietetycznymi zaleceniami.
Podsumowując, grill elektryczny jest cennym urozmaiceniem domowej kuchni. Kosztuje od 100 do nawet 1000 złotych. Grill elektryczny sprawdzi się w domu, altanie ogrodowej i tam, gdzie jest sucho oraz jest dostęp do gniazdka elektrycznego. Zaletą grilla jest brak wytwarzania substancji powstających podczas używania grilla gazowego lub węglowego.