Kawa do ekspresu nie jest wcale szkodliwa
W ekspresie automatycznym można zaparzyć kawę ziarnistą. Automatyczny młynek odpowiednio mieli kawę, zgodnie z regulacją. Kawy mleczneprzyrządzane na bazie espresso dobrze przyrządza się w takim właśnie ekspresie. W takim ekspresie nie należy używać kawy aromatyzowanej, bo tłuszcz w niej zawarty powoduje uszkodzenie młynka. W ekspresie ciśnieniowym sprawdza się charakterystyczne wypalanie ziaren. Najlepiej, gdy są one wypalane w bardzo wysokiej temperaturze, w specjalistycznych piecach, następnie chłodząc je parą – taka kawa najlepsza będzie w ekspresie przelewowym. Kawy do ekspresu ciśnieniowego wypala się przez dłuższy czas, około dwudziestu minut, ale za to w temperaturze, która nie przekracza 230 stopni Celsjusza. Ziarna tak wypalane są bogate w smak, aromat, mają więcej cukru. Kawa z ekspresu ciśnieniowego nie powinna być gorzka, a kawa wypalana tak, jak w powyższym opisie, jest delikatna i ma niezwykły aromat.
Dobre kawy smakowe
W ekspresie można przyrządzić kawę karmelową. Jest to kawa smakowita, do której dodaje się cukier, mleko lub śmietankę i całość dokładnie łączy się ze sobą. Taka kawa jest rodzajem deseru – pełniejszym, gdy doda się do niego lody lub chmurkę bitej śmietany.
Kawa miętowa ozdobiona jest miętowym syropem lub listkami świeżej mięty. Kawa miętowa z kostkami lodu jest orzeźwiająca i smakuje w upalne dni. Odrobina kokosa sprawi, że będzie bardziej wytworna.
Kawa bananowa jest słodsza i bardziej kaloryczna od czarnej kawy, zawiera potas i witaminy, które dodają energii i poprawiają nastrój. Pół banana miksuje się z mlekiem i mocną kawą. Bananowe latte jest nie tylko sycące, ale też zaspokaja potrzebę wypicia smakowitego napoju.
Do ekspresów kapsułkowych nadaje się kawa w kapsułkach. Każdy producent ekspresu ma własną kawę. W ekspresach Dolce Gusto można używać wyłącznie kapsułek od Nescafe, w ekspresach Boscha sprawdzą się kapsułki Tassimo. Ekspresy Nespresso wymagają stosowania wyłącznie kapsułek od Nespresso. Espressy A Modo Mio współpracują z kapsułkami firmy Lavazza. Ekspresy Senseo zapełniane są kawą w saszetkach.
Koszt kaw do ekspresu waha się od 19 do 80 złotych. Jedni lubią kawę z pewną goryczką, inni poszukują natomiast kawy delikatnej i słodkawej w smaku. Niektórzy lubią wyłącznie kawę Lavazza, czarną lub białą, czasami z dodatkiem włoskiego syropu do kawy. Wybór kaw na rynku jest oszałamiający. Podobnie jak dodatków do nich. Dzisiaj kawę można słodzi się najczęściej białym albo brązowym cukrem trzcinowym, można wlać do niej syrop, mleko lub śmietankę, dodać goździki lub kardamon – aromatyczna kawa przypomina, że nadszedł właśnie nowy dzień.