Jesteś tym, co jesz
Popularne powiedzenie mówi: jesteś tym, co jesz. Jedzenie daje siłę i poprawia nastrój. Należy unikać konsumowania tego, co może zaszkodzić – dużych ilości cukru i tłuszczu. Dobrze zbilansowane posiłki powinny być bogate w witaminy i minerały. Najlepiej jeśli człowiek zjada pięć małych posiłków dziennie. Najlepiej, gdy konsumuje w regularnych odstępach czasu, co trzy-cztery godziny. Poza tym zdrowe jedzenie może być smaczne – książki kucharskie oraz internet są pełne przepisów na zdrowe, syte, dobrze zbilansowane potrawy. W sklepach jest tyle produktów, że można znaleźć najlepsze dla siebie, które dadzą zdrowie i pomogą zachować siły witalne przez wiele lat.
Co należy ograniczać, jakiego jedzenia trzeba unikać?
Nie należy spożywać nabiału, szczególnie szkodliwe są jogurty owocowe, mleko, serki homogenizowane, serki topione. Cukier oraz cukierki można jeść raz w tygodniu. Nie zaleca się spożywania białej mąki, najlepiej jest ją zastąpić mąką orkiszową. Zamiennikami mięsa są ciecierzyca, soczewica, groch, fasola. Rośliny strączkowe dają siłę i zdrowie. Biała mąka i biały ryż na pewno nie są zalecane. Białe pieczywo najlepiej wyeliminować z diety, zastępując je pieczywem pełnoziarnistym przygotowanym na zakwasie, bez drożdży. Brązowy ryż, ryż pełnoziarnisty, ryż jarzynowy, ryż basmati są idealne dla osób dbających o linie oraz zdrowie.
Nie nadużywaj soli
Sól zatrzymuje wodę w organizmie. Mówi się, że Polacy solą pięć razy za dużo. Ziemniaki, makaron, ryż oraz kasza również nie powinny być solone.
Dietetycy zalecają stosowanie zasady czterech U: umiarkowanie, uregulowanie, urozmaicenie, utrzymanie w cieple. Mówią też o tym, ze od stołu należy wstawać z pewnym niedosytem. Żelazną zasadą każdej osoby dbającej o szczupłą sylwetkę oraz zdrowie jest picie co najmniej dwóch litrów niegazowanej wody mineralnej dziennie. Woda syci, oczyszcza i nawilża organizm. Bez wody nie ma mowy o zachowaniu pożądanej linii. Żadna kawa czy herbata jej nie zastąpi.