Celiakia to choroba kojarzona z nietolerancją pokarmową. Dotyczy to glutenu, który jest białkiem znajdującym się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Objawami celiakii są przede wszystkim biegunki, cuchnące stolce oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ponadto, chory skarży się na wysypki, szorstkie plamy na ciele. Wielu chorych, u których zaostrzyła się celiakia skarży się na problemy z układem oddechowym. U tych osób pojawiają się częste duszności, niekończący się kaszel i uporczywy katar.
Jak postępować z celiakią?
Kiedy już dowiemy się, że cierpimy na chorobę trzewną, warto uzmysłowić sobie, jak postępować z tą chorobą. Przede wszystkim powinniśmy zadbać o regularne wizyty u lekarza, wykonywanie rutynowych badań w kierunku choroby oraz odpowiednią dietę. I tutaj postaramy się przybliżyć temat. Co powinniśmy jeść, a czego unikać w chorobie trzewnej? Do zakazanych produktów zbożowych zaliczyć można białe pieczywo a więc zwykły chleb, bułki, płatki, kasze, kawę zbożową, kakao owsiane. Również produkty będące źródłem glutenu takie jak parówki, konserwy, ocet spirytusowy, piwo, mielonki, pasztety, zupy, sosy w proszku, wyroby garmażeryjne, panierowane półprodukty, gotowe desery i koktajle.
Co można a co nie można?
Krótko mówiąc, nie można spożywać produktów, w których znajduje się gluten. Znajdziemy go nie tylko w życie, pszenicy, owsie czy jęczmieniu, ale również w produktach, które przeszły różne procesy technologiczne, które miały na celu polepszenie jakości. Warto więc w tym celu sięgać po produkty znanych producentów. Chorzy na celiakię powinni nauczyć się przede wszystkim eksperymentować w kuchni, dzięki czemu ich dieta nie będzie nudna i uciążliwa. Na rynku pojawiło się przecież wiele składników bezglutenowych, z których można skomponować pyszne posiłki. Trzeba tylko odrobiny wyobraźni i chęci. Godnymi uwagi produktami są na przykład mąka fasolowa, z której można wykonać wiele ciekawych potraw. Dla łasuchów czeka wiele słodyczy bezglutenowych, które smakiem wcale nie różnią się od tych z glutenem.
Trzeba tylko chcieć kosztować te pyszności i przyzwyczaić podniebienie do specyficznych smaków. Kiedy mamy dziecko w domu, które cierpi na celiakię, musimy mu wytłumaczyć przede wszystkim, dlaczego niektórych produktów nie może jeść. Zadbajmy o to, by polubiło produkty bezglutenowe. Jeśli się to uda to już połowa sukcesu. Celiakia, być może jest chorobą zmuszającą do pewnych wyrzeczeń kulinarnych, ale czego nie robi się dla zdrowia.